Wetboek
Ondernemen & Voordelen
Esther Evers
Ondernemen & Voordelen
11/24/2024
1 min
0

Zwakkere handhaving op de zzp-wet 📜💼

11/24/2024
1 min
0

Het is een beetje chaos onder zzp’ers en opdrachtgevers: per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volop controleren op schijnzelfstandigheid. Maar wees gerust, er zijn wat moties door de Tweede Kamer aangenomen om de scherpe randjes eraf te halen. Minder paniek, meer duidelijkheid! Cijfertje legt uit wat je moet weten. 🐝

Minder streng, meer focus 🎯

Eén van de moties roept de Belastingdienst op om een meer risicogerichte handhavingsstrategie te volgen. Oftewel, ze gaan zich vooral richten op de echte probleemgevallen: gedwongen zelfstandigheid, onderbetaling, duidelijke schijnzelfstandigheid, en schimmige constructies met arbeidsmigranten. Ben je gewoon onbewust zzp’er in een goede samenwerking? Dan heb je minder te vrezen. De Belastingdienst gaat daar een stuk zachter mee om en kiest voor maatwerk.

Wat heeft de Kamer nog meer besloten? 📝

De Tweede Kamer heeft de volgende verzoekjes ingediend bij het kabinet om de regels wat duidelijker en vriendelijker te maken:

  • Meer duidelijkheid voor iedereen: Voor 1 november 2024 moet er een duidelijk afwegingskader op de website van de Belastingdienst staan, zodat je weet hoe je arbeidsrelatie beoordeeld wordt. Zelfs alle ministeries moeten zich hieraan houden als ze zzp’ers inhuren.
  • Coulant omgaan met onbewuste zzp’ers: De fiscus moet wat aardiger zijn voor zzp’ers die niet bewust de regels overtreden. Dus, ben je onbewust onbekwaam? Geen zorgen, de Belastingdienst zal niet meteen een boete opleggen.
  • Vooroverleg en modelovereenkomsten blijven geldig: Er komt een mogelijkheid voor vooroverleg over arbeidsrelaties om van tevoren duidelijkheid te krijgen. Ook blijven goedgekeurde modelovereenkomsten van kracht na 1 januari 2025.
  • Overheid geeft het goede voorbeeld: Vanaf 1 januari 2025 wil de Kamer dat er geen schijnzelfstandigen meer zijn binnen de overheid. Ze moeten zelf het juiste voorbeeld geven!
  • Uitzondering agrarische sector: Er wordt ook gekeken of zelfstandigen in de agrarische sector uitgezonderd kunnen worden van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

    Zo, nu ben je weer helemaal op de hoogte! Heb je vragen over schijnzelfstandigheid of de nieuwe regels? Cijfertje helpt je graag verder.

    Bee happy, keep buzzing! 🐝✨
Reacties
Categorieën