Cijfertje zoemt je door de btw-regels voor je auto: zakelijk én privégebruik! 🐝🚗

Heb je een auto die je zowel voor werk als privé gebruikt? Dan zijn er een paar slimme btw-regels waar je rekening mee moet houden. Geen zorgen, Cijfertje maakt het lekker simpel!

  1. Btw aftrekken 🚗💸
    Gebruik je de auto voor je zakelijke ritjes? Goed nieuws! Je mag de btw over de aanschaf, onderhoud en gebruik aftrekken. Dit geldt natuurlijk alleen als je auto wordt gebruikt voor belaste activiteiten. Zo krijg je lekker wat btw terug van de Belastingdienst.

  2. Btw over privégebruik 🛒🏡
    Maar... gebruik je de auto ook privé? Denk aan boodschappen doen of een roadtripje. Dan moet je btw betalen over dat privégebruik. Dit geldt ook als je een leaseauto rijdt die op de zaak staat.

  3. Woon-werkverkeer 🏠➡️👔
    Je denkt misschien: "Maar wat als ik alleen van huis naar werk rijd?" Helaas, woon-werkverkeer telt ook als privékilometers voor de btw. Zoemt even tegen, hè?

Met of zonder kilometeradministratie? 📊

Met kilometeradministratie: Houd netjes bij hoeveel kilometers je zakelijk en privé rijdt. Bereken je btw-aftrek op basis van die verhouding. Stel je rijdt 45.000 van de 60.000 kilometers zakelijk, dan mag je 75% van de btw aftrekken.

Zonder kilometeradministratie: Geen zin in administratie? Geen probleem! Je mag nog steeds btw aftrekken over onderhoud en gebruik. Aan het einde van het jaar betaal je btw over het privégebruik, gebaseerd op een percentage van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm).

Hulp nodig? 🧮

Gebruik de handige "Rekenhulp btw en de auto" van de Belastingdienst om precies te berekenen hoeveel btw je kunt aftrekken of moet corrigeren. Lekker makkelijk en geen verrassingen!

Zo, dat waren de belangrijkste regels. Heb je toch nog vragen? Hup, vraag advies en zorg dat je alles netjes op orde hebt. Zoemt een stuk rustiger! 🐝💼

Reactie plaatsen