Containers
Belastingen & Btw
Esther Evers
Belastingen & Btw
11/24/2024
2 min
0

De Invoerregeling (IOSS) voor Goederen van Buiten de EU! ๐Ÿ๐ŸŒ

11/24/2024
2 min
0

Bzzz! Cijfertje hier om je te helpen met de invoerregeling, ook wel bekend als de Import One Stop Shop (IOSS)! Heb je goederen van buiten de EU die je wilt verkopen aan klanten in de EU? Geen paniek! Met de invoerregeling wordt het een stuk makkelijker om je btw-zaken te regelen. Laten we kijken hoe dit werkt! ๐Ÿ“ฆโœจ

Wat is de Invoerregeling (IOSS)? ๐Ÿค”

De invoerregeling is vanaf 1 juli 2021 van kracht en is bedoeld voor afstandsverkopen van goederen van buiten de EU. Hiermee kun je op een eenvoudige manier voldoen aan je btw-verplichtingen als je goederen rechtstreeks aan klanten in de EU levert.

Voldoen aan de Voorwaarden ๐ŸŒŸ

Om gebruik te maken van de invoerregeling, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je levert goederen van buiten de EU aan klanten in een EU-land.
  • Je levert rechtstreeks aan klanten die geen btw-aangifte doen, zoals particulieren en ondernemers die geen aangifte hoeven te doen.
  • De waarde van je levering mag maximaal โ‚ฌ150 zijn. Let op: kosten voor verzekering en verzending tellen niet mee! Je kunt verschillende goederen in รฉรฉn zending versturen, maar vergeet niet een transportdocument te gebruiken, zoals een luchtvrachtbrief of airwaybill (AWB).
  • Je mag geen accijnsgoederen, zoals bier, wijn of tabaksproducten, leveren.
  • De goederen worden door jou zelf vervoerd of voor jouw rekening vervoerd.

Hoe Werkt het Met de Btw? ๐Ÿ’ณ

Als je gebruikmaakt van de invoerregeling, meld je elke maand de btw voor al deze leveringen en betaal je deze in รฉรฉn keer. Je betaalt geen btw bij invoer. Voor de facturering gelden de Nederlandse regels, dus je hoeft voor de btw geen aparte factuur uit te reiken.

Voorbeeld:
Stel, je levert een zending ter waarde van โ‚ฌ100 aan een ondernemer in Nederland die vrijgestelde prestaties verricht. Je voert de zending in en betaalt geen btw bij invoer. De Nederlandse btw geef je aan via de invoerregeling en niet in je btw-aangifte.

Plaats van Levering en Btw-berekening ๐Ÿ“

De plaats van levering is altijd waar de goederen zich bevinden op het moment van aankomst bij de consument. Als je de goederen verzendt vanuit een magazijn in Nederland naar een consument in Frankrijk, dan is de plaats van levering Frankrijk en is Franse btw verschuldigd. Vergeet niet om de btw direct bij de verkoop aan de consument te berekenen!

Vrijwillige Regeling! ๐Ÿš€

Je kunt de invoerregeling vrijwillig toepassen. Als je ervoor kiest om het niet te doen, ben je invoer-btw verschuldigd in het land van invoer, plus btw voor de levering aan de consument. Dit betekent dat je twee keer btw betaalt โ€“ รฉรฉn keer voor de invoer en รฉรฉn keer voor de levering. Vaak regelt een post- of koeriersbedrijf dit voor je, maar als dat niet het geval is, moet je zelf btw-aangifte doen.

Tussenpersoon Aanwijzen ๐ŸŒ

Als je niet in de EU gevestigd bent en gebruik wilt maken van de invoerregeling, moet je meestal een in de EU gevestigde tussenpersoon aanwijzen. Deze persoon of onderneming is verantwoordelijk voor de verschuldigde btw.

Dus, met de invoerregeling heb je alles in de hand om je goederen eenvoudig en efficiรซnt naar klanten in de EU te leveren! Zorg ervoor dat je de regels goed kent, zodat je zonder zorgen kunt blijven zoemen!

Bee happy, keep buzzing! ๐Ÿโœจ

Reacties
Categorieรซn