Schijnzelfstandigheid: Wat gaat er veranderen vanaf 2025? ๐ง๐
Zoem, zoem! Cijfertje vliegt door de wereld van regels en wetten om uit te zoeken wat er verandert in de wereld van schijnzelfstandigheid. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst namelijk strenger handhaven. Geen uitstel meer, dus het is tijd om goed op te letten! Laten we samen ontdekken wat dit voor jou kan betekenen.
Einde handhavingspauze: De belastingdienst zet de tanden erin! ๐ฆท
Sinds 2016 zat er een soort pauzeknop op het handhaven van de regels rondom schijnzelfstandigheid. Maar die knop wordt nu uitgeschakeld. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer vol aan de slag om te checken of iemand รฉcht zelfstandig is, of stiekem toch gewoon als werknemer werkt. Komt de Belastingdienst erachter dat je een zzpโer hebt die eigenlijk als werknemer zou moeten worden gezien? Dan kun je rekenen op boetes en naheffingen. ๐ฌ
Boetes en naheffingen: De rekening komt alsnog ๐ธ
Maar geen paniek! In 2025 is er nog een overgangsjaar waarin je geen vergrijpboete krijgt, zolang je kunt laten zien dat je รฉcht probeert om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dat is wel zo prettig! Toch kunnen er verzuimboetes volgen, dus het is slim om alles goed op orde te hebben. En ja, ze kunnen correcties tot vijf jaar terug opleggen, dus zorg dat je alles vanaf 1 januari 2025 netjes geregeld hebt.
Modelovereenkomsten? Die mogen de deur uit ๐ช
Ooit gaven modelovereenkomsten je wat zekerheid over je arbeidsrelaties, maar die tijd is voorbij. De Belastingdienst keurt geen modelovereenkomsten meer goed, omdat ze in de praktijk toch niet voldoende zekerheid bieden. Dat betekent dat het tijd is om op een andere manier vast te leggen hoe je met zelfstandigen werkt. De fiscus wil duidelijkheid, en daar horen deze contracten niet meer bij.
Meer zekerheid op de arbeidsmarkt: Iedereen eerlijk spelen โ๏ธ
Waarom deze verandering? Simpel: de overheid wil schijnconstructies aanpakken en zorgen voor een eerlijke arbeidsmarkt. Geen oneerlijke concurrentie meer tussen zelfstandigen en werknemers. En met gelijke arbeidsvoorwaarden wordt het voor iedereen een stukje beter werken. Naast deze handhaving zijn er nog meer maatregelen in aantocht, zoals een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en het afbouwen van de zelfstandigenaftrek.
Wat brengt de toekomst? ๐ฎ
En wat komt er hierna? De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) zit nog in de pijplijn en zou in 2026 van kracht moeten worden. Met dit wetsvoorstel wordt duidelijker wanneer iemand als werknemer geldt, en er komt een rechtsvermoeden voor zelfstandigen die werken voor een lager uurtarief. Maar dat is nog even afwachten.
Voor nu: zorg dat je alles netjes op orde hebt voor 2025, dan zit je veilig!